Parkeringsavgift i Barkarbystaden

Den 1 september 2016 inför Järfälla kommun parkeringsavgift i Barkarbystaden - för att öka tillgängligheten på parkeringsplatser. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren.

Varför inför Järfälla kommun pakeringsavgift i Barkarbystaden?

Kommunen inför parkeringsavgift för att öka tillgängligheten på parkeringsplatser i Barkarbystaden. Idag använder många gatorna som långtidsparkering och det blir då brist på parkeringsplatser för de som vill stå kortare tid. Parkeringsavgift ökar omsättningen på platser och förbättrar tillgängligheten för boende och besökare.

Var ska jag som bor i Barkarbystaden parkera min bil?

I varje fastighet i Barkarbystaden finns boendeparkering som tillhör fastigheten. Parkering för boende ska i första hand ske inom fastighetsmark. Det är inte kommunens uppgift att hålla med parkering för boende.

När införs parkeringsavgifter i Barkarbystaden?

Parkeringsavgift införs från den 1 september 2016.

Var införs parkeringsavgift?

Parkeringsavgift införs på samtliga gator/vägar i Barkarbystaden. Parkeringsskyltar visar var det är tillåtet att parkera och vilka tider.

Vad kostar parkeringsavgiften?

Det kostar 10 kronor i timmen, eller 40 kronor per dygn, alla dagar i veckan. Avgiften är beslutad i kommunfullmäktige i maj 2015.

Hur betalar jag parkeringsavgiften?

Du kan betala avgiften på två sätt.

1. Betala med bank- eller bensinkort i parkeringsautomaterna som finns längs med Barkarbyvägen. Du kan inte betala med kontanter i parkeringsautomaterna.

2. Betala med din mobiltelefon via appen "WayToPark". Det är ett enkelt och flexibelt system där du från din telefon kan förlänga eller avsluta din parkering tidigare, var du än befinner dig. Du betalar inte för mer tid än nödvändigt utan endast för den tid du parkerar. Hur du kommer igång kan du läsa här     

Var finns parkeringsautomaterna?

Just nu finns fyra parkeringsautomater längs med Barkarbyvägen. Ytterligare tre automater kommer under 2017 och placeras på Kalvshällavägen, på Lansgatan vid Herrestaskolan och i korsningen Karlslundsvägen/Gripengatan. Se kartan ovan.

Vad menas med servicedagar?

Servicedagar införs för att Järfälla kommun enkelt ska kunna underhålla gatorna. Det kan till exempel vara att rensa brummar, byta lampor och liknande. Under servicedagarna är det parkeringsförbud på respektive gata. 

På kartan ovan kan du se var och när det är servicedagar och därför parkeringsförbud på respektive gata/väg. Skyltar på plats anger också när det är servicedagar. 

Vad gäller för de som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade?

Personer med giltigt parkeringstillstånd för rörelsehindrade betalar parkeringsavgift i Barkarbystaden enligt gällande regler. 

Vad gäller för motorcykel och moped?

Har du en motorcykel ska du parkera enligt gällande parkeringsregler.

Har du en moped klass I ska du parkera enligt gällande parkeringsregler. 

Har du en moped klass II får du parkera den på trottoaren, precis som en vanlig cykel. 

Parkering utan avgift

I garagen under ICA Maxi och Barkarby Gate är det tillåtet att parkera bilen i tre timmar med P-skiva.
(1 augusti 2016. Förändring kan ske, se parkeringsskyltar i respektive garage).