Nu startar Barkarby Science för forskning, innovation och utveckling inom samhällsbyggnad

2017-11-21

Tillsammans med Atrium Ljungberg, E.ON, Järfällahus, NCC, Scania och Skanska och i samarbete med Södertörns högskola startar Järfälla kommun Barkarby Science - en utvecklingsarena i Järfälla för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad. Det förs också långt gångna samtal om samarbete med KTH.

– Nu tar vi Barkarby Science från idé till genomförande i ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun. Det är också otroligt glädjande att Södertörns högskola har valt att samarbeta med Barkarby Science när vi nu tillsammans med några av branschens största aktörer utvecklar – och ger möjlighet att tillämpa – framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Järfälla växer i alla kommundelar. Allra mest växer Barkarbystaden som med sitt strategiska läge i regionen nu utvecklas till en knutpunkt med bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice. Expansionen och det geografiska läget innebär en unik möjlighet till samarbete och dialog mellan intressenter kring hållbar samhällsutveckling. Aktörerna ska kunna verka för och understödja högre utbildning och forskning samt skapa förutsättning för arbetstillfällen och projekt där ny teknik och nya metoder för långsiktig hållbar stadsutveckling kommer att användas.

– Barkarby Science är ett väldigt spännande projekt där Södertörns högskola mer än gärna ställer upp med vår forskningsexpertis inom hållbar stadsbyggnad. Vi tror att det är just på det här sättet – där akademin samverkar med både organisationer och näringsliv – som vi hittar de bästa och mest långsiktiga och hållbara lösningarna för samhällsutveckling, säger Gustav Amberg, Rektor vid Södertörns Högskola.

Bildandet av Barkarby Science beslutas på kommunstyrelsen i Järfälla den 4 december och därefter i kommunfullmäktige den 18 december.